vineri, 30 aprilie 2010

Secretul unei CRIZE de succes:))

Peste tot ni se spune ca Europa e in Criza!!! Ni se repeta acest lucru de atat de multe ori ca ne dam seama ca daca ar fi sa cumparam GRPs (puncte de rating - metoda generala de plata pentru publicitatea TV) pentru toata aceasta mediatizare ar trebui sa dublam GDP-ul omenirii!
Tuturor ne este frica de ce se va intampla. Frica ii face pe oameni sa reactioneze fara sa gandeasca iar aceasta frica poate proveni de la riscul de a-si pierde viata, pozitia sociala sau averea agonisita pana acum, precum si de la orice alt risc.Un exemplu simplu este faptul ca in anii 60 Americanii si-au sporit consumul construind buncare de beton sapate in pamant langa casele cu structura de lemn de frica unui bombardament atomic imposibil al URSS. Peste tot li se spunea "duck and cover" si faceti-va rezerve de parca aceasta ar fi metoda de a scapa de un atac atomic!

S'nP, firma de rating care inainte de falimentul Lehman Brothers spunea ca acestia sunt foarte siguri ne spune acum ca Grecia, Spania si Portugalia sunt in pericol!
"Contagiunea se extinde in Europa si nici o tara de pe acest continent nu este ferita!!!" 
Shortati Euro, fiti lungi pe dolar!!! sunt instructiunile pe care le auzim aproape zilnic de la cei care... surprinzator... au interese masive in ce priveste aceasta problema!
Daca un "samsar" v-ar spune sa-i cumparati o masina lovita fara sa o vedeti ati lua-o? Daca un chirurg v-ar spune ca daca "va taie ouale" veti fi mai fericiti, l-ati plati pt a o face? Daca mostenitorul vostru v-ar da o sticla pe care scrie "Verde de Paris" ca elixir al tineretii ati bea?

Stiati spre exemplu ca doar 15% din datoria Greciei este detinuta de catre bancile Grecesti care au suferit un puternic atac la credibilitate in timp ce restul este detinut de banci din Franta, Germania si chiar... USA? Daca il cititi si pe Khris, cu siguranta stiti ce volatilitate a fost pe aceste banci grecesti si cum din aceasta volatilitate unii au castigat deja miliarde pe seama celor care s-au speriat! Oare cum de nu a fost aceeasi volatilitate si in US?

Vorbeam aici despre sansele ca Grecia sa nu fie ajutata... despre motivele pentru care ei sunt probabil "too big to fail"... si se pare ca vor fi salvati, cel putin temporar. Atrageam atentia inca de atunci asupra riscurilor la care se expun cei care se sperie!

Revenind la "Secretul unei CRIZE de succes", ce poti face cand vrei sa controlezi o piata si sa castigi rapid munca pe termen de cativa zeci de ani a unor oameni nevinovati:
  1. Formezi o bula in care ei sa datoreze mult pentru putina valoare adaugata
  2. Ii ajuti sa faca prostii
  3. Te pozitionezi ca bun prieten cu ajutorul legaturilor cu politicieni care nu sunt in stare sa ia decizii fara "parandarat"
  4. Ii shortezi atunci cand piata este calma, desi esti in continuare prietenul cel bun 
  5. Atunci cand iti convine mai mult, ii dai de gol!
  6. Tara este downgradata intrucat datele arata rau dar comparativ cu al altor tari (Grecia are 12% deficit si 120% datorie publica, comparativ cu USA spre exemplu, cu al lor 11% deficit si de asemenea cu fantastica datorie publica de 94%, ca sa nu mai vorbim despre deficitul "geaman" al contului curent de care nu vor scapa usor)
  7. Ii imprumuti la costuri imense stiind ca au nevoie disperata de 8.5 mld Eur in Mai 2010 si de inca vreo 19 in Iunie...
  8. Profiti de volatilitate si de oamenii speriati ca sa castigi si mai mult...mult mai mult!

Cam aici suntem acum.
S-a anuntat ca Grecia va primi un ajutor de 120 Mld Euro, dublu fata de cei 65Mld previzionati...
Ce urmeaza? Cei care stiu secretul unei CRIZE de succes vor marca profiturile, cei care s-au speriat vor marca pierderile! 
Populatia va marca datoriile cu 10% dobanda anuala, mai mult chiar dacat un credit intr-o tara bananiera precum Romania! Tot populatia va marca o restructurare dureroasa...
Sentimentul regional revine pe plus... pana cand cineva il va trece pe minus!

Viata merge inainte cam la fel doar ca unii au acum datorii mai mari. Intreaga lume ii uraste pe "lenesii aceia" deoarece din cauza lor noi europenii o vom duce mai rau! Ei trebuie sa se restructureze dar o vor face cu un picior in groapa!.. sau cu ambele picioare in groapa. Exista si o parte mai buna... macar acum se vor restructura! Sper ca se vor restructura desi conducerea este formata tot de baietii cu parndaraturile.
Criza se muta in urmatoarea tara asa cum revolutia s-a mutat in '89 prin intreaga Europa de est...

Sper ca v-a placut mica sceneta economica! Nu bag mana in foc ca este adevarata dar pare credibila ca varianta de castig manipulata de cineva! Sper ca v-ati distrat si ca ati si invatat ceva:
1. Nu credeti tot ce vi se spune!
2. In economie exista interese ce fac viata unor oameni sa para un mizilic!
3. Incercati sa aveti mai multa incredere in "Facts" decat in "Oppinions"!
4. Comparati datele negative sau pozitive pe care le aveti cu datele altora si cu benchmarkuri
5. Orice s-ar intampla ganditi la rece!
6. Sentimentul regional se misca in jurul lumii stand foarte putin timp in fiecare loc... si profitand peste tot pe unde trece...

7. Cititi in continuare acest blog:)... o sa mai continui curand cu inca 2 posturi pe o tema asemanatoare: Asemanari si diferente dintre Europa si USA si respectiv care ar putea fi schimbarile de paradigma ce ne asteapta.

Inchei cu intrebari: 
Voi ce credeti? Este piata internationala manipulata sau nu? 
Incotro se indreapta aceste manipulari? cum vor evolua ele?

PS: Acest post este doar un pamflet care aduna mai multe informatii credibile si le prezinta intr-o forma... de-a dreptul incredibila! Nu sunt impotriva nici uneia dintre partile citate in cadrul postului si recunosc rolul pozitiv al speculatorilor pe piata. Consider insa ca manipularea pietei este ilegala chiar daca aproape imposibil de demonstrat. La urma urmei fiecare asculta ce vrea si face ce-l taie capul.

joi, 29 aprilie 2010

Pe cine ajuta de fapt programul Prima Casa

Asa cum ati observat in Romania a aparut un program foarte interesant. Ne-am dat cu totii cu parerea daca o fi bun sau rau dar nimeni nu a intrebat cum putem evalua ceva despre care nu intelegem motivatiile.

In orice fel de analiza referitoare la eficienta unui proiect se pleaca de la obiective! Atingerea obiectivelor inseamna ca proiectul a fost eficient in timp ce neatingerea lor inseamna ca... v-ati dat deja seama.

Care ar putea fi obiectivele primei case?
1. Este un program social care ajuta tinerii sa-si ia case...??? GRESIT, un program adresat celor cu venituri mult peste medie nu poate fi numit program social!
2. Este un program de relansare a economiei. Folosim domeniul care ne-a adus cele mai mari cresteri in trecut si speram sa ne ajute mai departe...??? GRESIT DIN NOU! Daca vom face o comparatie cu un autoturism, de la 0 la 100 km pe ora va ajunge in 10 secunde. De la 100km/h la 200 de km/h unele nu ajung niciodata. Avem domenii care sunt la 0km/h... agricultura si infrastructura sunt doar 2 dintre ele... Sansele ca acestea sa aibe o crestere mai mare decat un domeniu care este oricum mult supraincins si despre care spuneam aici ca s-ar putea sa sufere o scadere a cererii viitoare sunt imense. In plus, daca analizam motivele pentru care cererea scade, observam ca multe nu au legatura cu criza actuala!
3. Este un program de protectie a bancilor in fata debitorilor ce intra in default...? Foarte posibil... Dar de ce sa ajuti bancile, cele care au acordat credite mult prea usor?
4. Este un program prin care guvernantii spera sa reuseasca sa-si limiteze pierderile imobiliare cauzate de scaderea preturilor, neanticipata in nici un fel de ei desi au avut mult mai multe informatii. Clar nu...:):):) Cum ar putea ei sa lucreze impotriva dorintei poporului si sa riste sa nu faca ceea ce e corect??? :):):)
Imobiliarele au fost intr-adevar domeniul in care mai toti guvernantii au bagat banii obtinuti din comisiile de privatizari, contracte micute etc... restul banilor cine stie unde sunt.
Nu o sa abordez prea mult punctul 4 deoarece imi provoaca si mie si sunt sigur ca si voua frustrari, iar acesta chiar nu e un lucru bun!

Dupa ce am verificat potentialele obiective, haideti sa vedem principalele strategii pe care le-ar putea folosi un stakeholder pentru a maximiza profiturile din Prima Casa si cine sunt cei care pot castiga din acest program. Partea aceasta a mai fost publicata de mine pe un alt blog si a fost scrisa unui jurnalist pe 02.06.2009. Este inca valida si deja isi dovedeste cat de adevarata este!


Castigator dezvoltatorul
Dezvoltatorul negociaza un pret mai ridicat decat pretul de piata si include anumite "beneficii"
"Chiriasul" primeste o casa in chirie cu doar 5% din costul ei (bani care cel mai probabil se intorc la el prin alte metode - Ex: cumperi o casa si primesti cadou o masina) + posibilitatea de a deveni proprietar la final in cazul in care ii convine.
Statul plateste atunci cand clientul nu o face asa ca noi pierdem in timp ce baietii destepti castiga.

Castiigator banca 

In conditiile in care statul doar garanteaza, bancile sunt salvate de criza... eu as da credite in locul lor pentru fiecare persoana din Romania, targetand in special persoanele care in mod sigur nu vor putea plati...
Imaginati-va ca puteti da un credit de 60k euro cu o dobanda de 40% iar apoi executati statul dupa cateva luni castigand astfel toate comisioanele exagerate + dobanzi pe care nu le-a negociat nimeni... e asta o afacere sau nu?

Castigator "chiriasul"...
Cum ar fi cu 3000 de euro sa cumperi o masina de 5000Euro si sa ai acces timp de 3 luni la o casa de vacanta... fara nici un fel de grija deoarece la final va plati statul...
Mai mult, am ciudata impresie ca statul nu va da oamenii afara din case din cauza imaginii... cum ar fi in cazul acesta sa fiti considerat si un caz social si sa locuiti intr-un apartament cu o chirie modica?
Este doar un exemplu...!!!

Castigatori... oamenii politici
Conteaza mai putin ce coloratura au, ideea principala este ca poti clama in campanie ca ai ajutat tinerii cu case si ai redresat situatia pe piata constructiilor...
oameni care sa creada se vor gasi...





Cine sunt insa pierzatorii acestui program?
Aici va las pe voi sa-mi spuneti. Ganditi-va insa inainte sa ma contraziceti ca primul credit intrat in default a obtinut o suma de 57k Euro cu un salariu de 600 ron (multumesc Khris pentru link)...

miercuri, 28 aprilie 2010

Prognoze pentru viitorul Pietei IMOBILIARE

Acesta este un subiect extrem de disputat, in mai ales pe bloguri, dar si in media, fiind unul dintre subiectele la moda dupa 20 de ani in care in Romania preturile au crescut. Trebuie sa retineti ca parerile fiecarei persoane sunt influentate si de dorintele acelei persoane, chiar daca nu exista argumente. Chiar in lipsa unor argumente reale, aceste perceptii au o putere imensa de influentare a pietei, de aici venind si ideea de "perception is reality".
Orice sfat ati primi, incercati sa-l treceti prin prisma gandirii voastre deoarece sfaturile sunt si ele influentate de interese si sunt foarte putini oameni care dau sfaturi dezinteresate 100%.

Revenind la analiza, cresterea timp de 20 de ani a imobiliarelor, mai rezervata la inceput si mai abrupta apoi pana la momentul 2008 cand initial reglementarile BNR (scaderea gradului de indatorare maxim acceptat de catre banci si diminuarea veniturilor acceptate pentru garantarea unui credit) si apoi aparitia crizei, au dus la o evolutie conform unui grafic asemanator cu acesta.
Cred ca ne amintim ca in 2008 oriunde mergeai in Romania vedeai un "investitor" in mijlocul pustietatii, cu o harta in mana, visand la locul unde va ridica un cartier cu un profit de 100% devenind astfel bogat peste noapte. Toti acesti oameni erau numarati cand se estima "nevoia" de locuinte clamata de experti chiar daca pentru multi era doar un vis nefinantabil, in conditiile in care ei aveau deja unde sa locuiasca!

Haideti sa vedem unde suntem acum: romanii tocmai au avut un prim dus rece - au vazut ca banca nu e prietenul care iti da casa doar cu buletinul ci e institutia ce urmareste profit si care "iti da umbrela cand nu ploua si ti-o ia cand incepe sa picure". Oamenii observa ca la un moment dat s-ar putea sa piarda tot, nu doar casa, in conditiile in care se intind mai mult decat este plapuma, desi in August 2008 toti erau suparati ca nu ii lasa BNR sa ia credit pentru casa sau businessul imobiliar pe care le visau.

Ce va fi pe viitor?
Exista foarte multe motive pentru care pretul, ca intersectie a cererii cu oferta ar trebui sa mai scada, asa cum exista motive si ca acest pret sa mai creasca (ceva mai jos).
Pentru scaderea preturilor, principalele argumente ar fi:
1. Cererea a scazut din cauza disparitiei unei mase mari de "investitori imobiliari speculatori" numiti in limbaj popular samsari imobiliari sau rechini imobiliari, care dintr-o data si-au dat seama ca nu e o afacere asa de sigura pe cat credeau!
2. Cererea a scazut din cauza inghetarii creditarii pentru ca si bancile sunt constiente de riscurile creditelor imobiliare
3. Solvabilitatea cererii existente inca a scazut din cauza evaluarii bancilor, la o valoare mai mica decat cea de piata
4. Asteptarile privind rata dobanzii sunt mai degraba de crestere, Euribor fiind in acest moment la minime istorice.  O rata mai mare a dobanzii cu pastrarea aceluiasi margin inseamna de fapt o indatorare viitoare mai mare, scazand astfel cererea.
5. Oferta a crescut pe fondul finalizarii unor constructii incepute in perioada de boom (aici avem doar un exemplu)
6. Cererea pe termen mediu si lung este in scadere din cauza declinului demografic. Se observa pe graficul acesta ca generatia tanara (sub 20 de ani) este cu 35-40% mai mica decat cea care acum are 35 de ani. Oamenii isi cumpara case de obicei "la inceput de drum" adica in acea perioada cand oamenii se casatoresc sau cand fac un copil. Daca ne gandim ca in 15 ani vom avea o cerere cu 40% mai redusa decat astazi, cred ca ne facem o imagine mai clara a trendului viitor...
7. Costurile de constructie s-au diminuat simtitor in perioada crizei pe fondul scaderii ocuparii in constructii si de aceea este foarte probabil ca dezvoltatorii care vor lansa proiecte noi sa poata veni cu preturi competitive (doar un exemplu)
8. Oferta vor creste pe fondul aceluiasi declin demografic despre care spuneam mai sus. Oamenii din pacate mor, lasand de cele mai multe ori apartamente libere. Chiar daca apartamentele sunt vechi, ele exista si vor fi mai apoi vandute (sau se va folosi zona respectiva pentru dezvoltarea infrastructurii in cel mai bun caz - slabe sanse)
9. Odata cu criza s-ar putea sa revedem o migratie urban-rural, ca in perioada anilor 98. Un astfel de fenomen duce mai departe la scaderea cererii imobiliare in orase
10. Un val 2 al crizei ar putea fi devastator pentru portofoliile bancilor, obligandu-le sa execute rapid activele recuperate/recuperabile
11. Cresterea somajului (150k bugetari de concediat spre exemplu) si diminuarea veniturilor duc din pacate simultan la scaderea cererii si la cresterea ofertei pe fondul executarilor silite. Spun din pacate pentru ca nu cred ca tragedia unor oameni ar trebui sa fie motiv de bucurie pentru altii, chiar daca altii au anticipat mai bine evolutia economica sau pur si simplu nu au avut bani sa-si cumpere cand au dorit!!!

Exista desigur si motive pentru care preturile pe aceasta piata ar putea creste, cel putin pe termen scurt si mediu:
1. un numar EXTRAORDINAR DE MARE de oameni interesati de subiect, semn ca sunt interesati de achizitii! Am citit nu mai putin de 120 de comentarii la acest articol, mult mai multe decat la oricare altul! Inseamna din punctul meu de vedere ca oamenii inca au harta pregatita pentru a cumpara cand atingem fundul prapastiei
2. Scaderile preturilor, cel putin percepute de mine, sunt destul de mari! In blocul unde locuieste mama mea s-a vandut un apartament in 2008 la incredibila suma de 135k Euro. Acum este un apartament cu 3 camere, decomandat si cu imbunatatiri, intr-o zona frumoasa si fff Verde din Bucuresti de vanzare la 70k, negociabil pana pe la 65k...Peste 50% scadere intr-un an este foarte mult! Ma astept chiar la o crestere in perioada aceasta! Chiar si pe un trend descendent, o astfel de scadere este interesanta pentru un speculator de pe orice piata, fiind urmata de obicei de o crestere, ori ca "beartrap", ori ca si corectie de durata mai lunga!
3. o potentiala hiperinflatie mondiala ar putea face ca sumele platite acum pe un spatiu locativ sa para floare la ureche in cativa ani
4. Lipsa infrastructurii face extinderea oraselor foarte dificila si de aceea preturile imobiliare mai stabile intrucat oferta de locuinte in interiorul oraselor va fi mereu limitata
5. Un val al doilea al crizei ar putea "matura" sumele stranse de "cititorii blogurilor" interesati de achizitii pentru avans la un credit
6. In continuare exista detul de multe persoane care isi doresc/ cauta o locuinta, stand acum fie cu chirie, fie cu parintii ori familia. Pentru foarte multi dintre acestia o achizitie va fi mereu profitabila, costul de oportunitate fiind mic (va fi oricum mai bine sa stai in casa ta decat in casa altuia). Aceste persoane cauta (la fel ca si cei care au citit pana aici aceasta postare:) o locuinta, constituind agenti ai cererii.
7. Programul "Prima casa", un program gresit din foarte multe puncte de vedere (voi aloca un alt articol acestei analize) favorizeaza achizitia unei locuinte in conditii de riscuri mai reduse
8. Interesele jucatorilor de pe piata sunt foarte importante. In cazul imobiliarelor, toti cei care au un cuvant de zis in ce priveste politicile publice si in ce priveste creditarea au interes ca preturile sa mai creasca (de la guvernanti care au bagat mare parte din ce au furat in imobiliare, pana la banci care vor sa isi pastreze calitatea portofoliilor, la cei indatorati care au drept de vot atat ei cat si familiile lor iar lista ar putea continua.
9. Nevoia unui acoperis deasupra capului este o nevoie de baza ce nu poate fi amanata la nesfarsit...

Motivele de crestere sau de scadere ar putea continua dar am ajuns la "targetul propus" de in total 20 de motive care guverneaza evolutia pietei imobiliare in viitor. Desi cred ca argumentele pe care le-am adus te-au facut sa gandesti, sunt sigur ca intr-un final DECIZIA DE CUMPARARE DEPINDE DOAR DE OPINIILE PERSONALE.
Te felicit ca ai reusit sa citesti pana la capat un articol scris pentru a te face sa gandesti! Stiu ca se recomanda bascalia si can-canul pentru a face un blog citit... Recunosc insa ca scopul meu nu este trafic mare pe blog ci schimb de opinii cu o serie de oameni inteligenti.
Deci? tu ce crezi ca se va intampla cu pretul imobiliarelor?

The Zimbabwe Economic School by Robert Mugabe

Pentru cei care cred ca Dolarul sta bine fata de Euro... Respect!
Intrebari reale despre cum s-ar putea salta ratele dobanzii pana la un nivel credibil, in conditiile in care toate ajutoarele aruncate catre economie au reusit cel mult sa tempereze scaderea...
Dr Doom vorbeste despre posibilitatea ca USA sa devina Zimbabwe...

Problema majora este aceea ca pana acum toata strofocarea guvernelor nu a reusit decat sa induca mai mult hazard moral in economie. Conform unui "joc de societate" purtat la ultimul congres al Asociatiei Economistilor din America, Hazardul Moral reprezinta principala cauza a situatiei economice mondiale de acum. Totusi, o politica gresita a banilor ieftini poate dura zeci de ani, chiar fara sa reuseasca sa genereze inflatie, deoarece guvernele incearca o "terapie graduala" pentru tratarea problemelor cauzate de greseli macroeconomice ale lor. Se intampla chiar acum in Japonia si deja se intampla de ceva vreme.

Credeti ca in cazul acesta guvernele vor face altceva?

Enjoy the film!






Edit: Si daca tot v-a placut pozitionarea unei greseli ca si curent de gandire economica deoarece si altii fac aceeasi gresala, aici este un alt film referitor la o campanie premiata cu marele premiu al unui festival de publicitate: Cum transformi un esec intr-o victorie... macar partiala.
E foarte important sa invatam din tot ce ni se intampla si sa vedem mereu si jumatatea plina a paharului!
Distractie placuta si cu al doilea film!

Living in a bull-trap

Cateva luni am fost inundati de vesti bune... productia industriala creste, productia de otel asisderea, advertisingul a avut o luna martie si un aprilie mult mai bune decat lunile precedente etc...
Trebuie sa ne amintim insa un lucru foarte important: am trait intr-o bula speculativa care a avut diverse forme: imobiliara, de consum, a creditului ieftin si usor accesibil etc.
Ne-am trezit la un moment dat intr-un varf incredibil in care parea ca rotitele economiei se misca iar noi suntem pe val...
Ce stiau doar unii acum 3 ani este ca valul creste si apoi se sparge intru-un sistem de tip boom and burst.
Avantajul Romaniei este ca a fost pe acest val timp de doar 5-7 ani. Dezavantajul major este ca in tot acest timp a avut o politica profund prociclica.
Dupa cresteri de 7.4% in 2008, a venit anul 2009 in care economia a scazut (in loc sa creasca cu doar 5% cum se prognoza). Am ajuns la bottom?
Hai sa ne uitam pe graficul de mai jos:
incercam sa punem pe grafic momentele in timp?
1999-2004 Stealth Phase? firme mari au inceput sa vina in Romania in ciuda climatului instabil si a problemelor majore din 1998...
2004-2006 Awareness Phase cand lucrurile au inceput sa miste?
2006-2008 Mania Phase...? perioada in care toti oamenii erau investitori, se plimbau cu harta in mana prin tara pentru a gasi cel mai profitabil teren unde vor construi sau in care fiecare firma vindea de rupea?

Oare unde suntem acum? problemele reincep sa loveasca sistemul bancar (GS e doar un exemplu cu fff multe ramificatii) dupa o oarecare pauza cand cererea de locuinte in US parea ca incepe sa creasca, datoriile statelor se acutizeaza (Grecia si Portugalia au fost downgradate, Grecia ajungand la gunoi...
trist nu? cel mai probabil trecem de perioada de bull-trap intr-o noua faza...

Expunerea pe bancile din Grecia

Khris spunea aici ca bancile grecesti au avut ieri pierderi "de cosmar"...
Intr-adevar, lumea financiara se clatina iar Grecia este in the spotlight!
Cat de grava este chestiunea aceasta?
Foarte grava deoarece bancile cu sucursale si in Romania incep sa se clatine! Cel putin 4 banci prezente si in .ro au fost identificate de khris ca avand probleme mari!

Cat de probabil este insa ca Grecia sa intre in default?
Haideti sa ne gandim la expunerea pe care o au americanii, cei care au bagat 700mld$ intr-un plan de salvare a economiei prin bailouts pentru bancile "too big to fail". Aceste banci au acum o expunere de 176 mld dolari.
Ne mai surprinde acum cat de usor a oferit FMI un imprumut de 65 mld euro?
65 mld reprezinta salvarea Greciei pe termen scurt.
FMI de asemenea vine cu un program de obicei destul de dificil de respectat dar care ar avea potential de a obliga guvernul sa faca niste reforme credibile. Se va impotrivi insa "poporul" sau "guvernul dincafenele"...

PS: recomandarea expertilor este prudenta! Urmeaza o perioada in care miscarile bruste pot fi negative!

Intalnirea "greilor"...

Ce parere aveti atunci cand toata lumea stie despre planurile secrete ale "celor mari si grei"???
a) ca planurile nu sunt atat de secrete
b) ca greii nu sunt chiar atat de grei
c) ca se incearca manipularea pietei cu ajutorul media
d) ca se reuseste manipularea pietei
e) toate cele de mai sus...








Grecia devine Junk... Coafura rezista?

O scurta analiza a situatiei Greciei pentru a vedea despre ce e vorba:
problemele Greciei sunt MARI si seamana foarte mult cu problemele Romaniei. Diferenta fata de noi este aceea ca ei au reusit timp de ani de zile sa fie chiar mai exubernti decat noi (pensionare la 56 de ani spre ex.), desi aceasta exuberanta se baza pe imprumuturi (suna a deja-vu?)
Problema dificila a Greciei a inceput atunci cand speculatorii au mirosit un spike al datoriei publice de 8.5 mld in mai 2010! De atunci tot ce a mai aparut in presa internationala despre ei a fost ca sunt instabili deoarece au un deficit mai mic decat al UK si o datorie publica un pic mai mare decat a US...
De atunci creditorii s-au ferit de Grecia sau au cerut dobanzi mult mai mari facand dificila sau chiar imposibila refinantarea acestui spike de datorie!!!
Totusi, Grecia a reusit sa se refinanteze la costuri de gen cele ale Germaniei + 3-5%... imens cand vine vorba de 8 miliarde!!!
Mai nou, FMI a acordat un imprumut de 65 MLD Euro, care ar trebui sa ajute Grecia pe termen scurt, inclusiv pentru relansare. Totusi, istoric vorbind, FMI nu a facut niciodata bine debitorilor sai ci fie le-a pus conditii atat de restrictive ca le-a sufocat, fie acum ,mai nou le lasa prea sa faca ce doresc, indatorandu-se din ce in ce mai mult dar neefectuand reformele necesare.

Efecte economice:
In primul rand un efect de masa a oamenilor care se vor speria de acesta retrogradare, crescand si mai rau conditiile de creditare ale Greciei,
Pe termen mediu si lung poate fi doar o furtuna intr-un pahar cu apa (Grecia este acum la acelasi rating ca si Romania care in continuare se poate imprumuta) sau poate fi o prima lovitura de gratie. Depinde foarte mult ce se va intampla in Europa: daca Germania si Franta, tari cu expuneri destul de serioase pe Grecia prin bancile lor, vor sprijini (la timp) aceasta tara...
Repet ce am spus pe alte Bloguri: si in Romania si in Grecia, marea problema este ca nu se colecteaza decat 50-60% din veniturile bugetare deoarece restul sunt produsi de economia neagra sau scapa de impozitari prin evaziune...
Daca Romania si Grecia ar putea colecta mai corect banii din taxe, problemele ar fi cel putin pe jumatate rezolvate! Nu se doreste insa acest lucru!

Ptiu ca am facut si asta: am facut si eu un "glob"...