vineri, 13 august 2010

Vesti bune din Europa... ok in US

Sa le luam pe rand:
PIB preliminar a crescut cu 1% QoQ si 1.7% YoY, semnificativ mai mult decat asteptarile.
Balanta comerciala a trecut pe excedent.
In US in schimb, avem cresteri subasteptari pentru vanzarile cu amanuntul si o inflatie foarte redusa (in asteptari).
Se pare ca aceste lucruri constituie un motiv in plus pentru miscarea pe eur/usd despre care vorbeam zilele trecute. Nu ma astept totusi sa dureze!

Ieeeeee!!!!... Economia duduieeeeee!!!...

Nici macar pesimistii ca mine nu se mai pot impotrivi adevarurilor:
Economia Romaniei a trecut pe plus!
Chiar si dupa ajustarea sezoniera, PIB-ul din trimestrul 2 al 2010 a fost mai mare decat PIB-ul din primul trimestru!
E drept ca fata de q2 2009 stam mai rau dar... suntem pe crestere!
Ramane sa asteptam si datele din trimestrul urmator pentru a declara clar ca recesiunea s-a terminat si in Romania.
Pacat insa de datele pe care le vom primi trimestrul urmator...
Ce vorbesc eu aici??? pacat de datele pe care le vom primi la 1 Septembrie cand valorile vor putea fi considerate estimari provizorii sau si mai mult... cand vom avea valori finale...!!!

Cat de mic e un pesimist mare...?

Astazi ZF a dat publicitatii un articol incare sarmanul Chidesciuc din nou pare cel mai pesimist. El spune ca la anul vom avea scadere economica de -2%... in timp ce Ionut Dumitru (probabil cel mai apropiat de BNR dintre toti economistii sefi din banci) are o prognoza foarte apropiata de a guvernului +1-+2%...
Cat de probabil este sa crestem la anul?
Tehnic, daca ne uitam la cum se misca perceptiile consumatorilor si increderea lor in economie... Nici o sansa! Anul acesta mai era cum mai era si tot degeaba!
Daca ne uitam din punct de vedere fundamental, valul de someri ce vin in toamna si se continua probabil anul urmator, scaderea veniturilor disponibile pentru o mare masa de consumatori (bugetari si pensionari), cresterea TVA si potentiala impozitare mai dura a pensionarilor, formeaza din nou premisele unei cresteri masive...???

Sa le amintim domnilor de la Palatul Victoria o declaratie de-a dreptul fenomenala a micutului BOC vorbind despre scaderea economica de anul acesta:
"Este posibil să fie mai mare decât cea previzionată pentru cel puţin două cauze. În primul rând, faptul că am fost obligaţi, datorită deciziei Curţii Constituţionale, să umblăm la TVA."

Sa le spunem tovarasilor de la Palat ca 32% din 100% inseamna mai mult decat 32% din 98%? Sau sa le spunem sa nu mai hraneasca Leviathanul prin achizitii publice la preturi umflate si prin nepotisme?
Sa le mai spunem ca pe langa incasarile sporite din TVA, efectul se mai vede si la incasarile reduse din impozitul pe venit, pe profit, CAS-uri si asa mai departe, toate venituri la bugetul consolidat? Sa le mai spunem si ca economia e diferita de contabilitate iar economistii, spre deosebire de o conceptie generala, nu sunt doar contabili?

Si ca sa revin la intrebare... oare atunci cand negociezi un imprumut, e mai bine sa fii un optimist mare, un pesimist mic sau sa iei in considerare si scenariile mai sumbre ca sa te asiguri ca ai solutii pentru ele si poti rambursa datoriile?
Si oare pesimistul cel mai mare este chiar atat de pesimist sau e doar ceva mai realist decat ceilalti? Hai sa ne gandim ca 2011 este anul cu toate premisele pentru scadere pe toate pietele internationale! Ar fi culmea ca Romania cea "bine condusa", cu "oameni harnici" si "un mediu de afaceri bine pus la punct" sa fie insula de crestere in oceanul de scadere...

joi, 12 august 2010

EUR/USD - prea repede

Spuneam aici ca EUR va pica fata de USD... cu 2 puncte de stabilizare la 1.31 si 1.29.
La primul prag prognozat, 1.31, s-a stabilizat pe o perioada mai mica, la 1,29 s-a stabilizat ceva mai serios.
Totusi, in conditiile in care eu credeam ca miscarea va dura 2 sapt, observ ca a facut mare parte din miscarea pe care o banuiam in doar 2 zile...
Ar putea sa mai salte inainte sa-si reia scaderea spre 1.27, asa ca e destul de posibil inca un moment bun pentru cateva exituri.

Interesant este ca miscarea aceasta destul de brutala nu vine pe o baza fundamentala (nu au aparut informatii negative referitoare la economia Europei) si se manifesta si fata de celelalte monede (JPY, GBP, CAD, NZD, AUD, CHF etc.).
Din punct de vedere tehnic insa, US nu stau foarte bine, aparand pe alocuri semnele recesiunii si transformand investitorii in risk adverse. Si stim cu totii ca atunci cand aversiunea fata de risc creste, investitorii se pun cu... burta... pe dolar, aceasta parand cea mai sigura alternativa.

Si deocamdata, in conditiile unei potentiale deflatii, este cea mai sigura alternativa!

foarte interesat

Pe masura ce teama de inflatie a scazut

si pe masura ce deflatia a devenit un cuvant tot mai des folosit, desi iesise din vocabularul ultimilor 50-60 de ani


A aparut o informatie interesanta:
Warren Buffet se pregateste de inflatie!...

Este drept ca mie mi se pare deocamdata o pregatire in sensul diversificarii portofoliului si ca "imparte ouale in mai multe cosuri" dar... in incercarea de a pastra echidistanta acestui blog, stirea e interesanta.

miercuri, 11 august 2010

daca tot am vorbit asa de des despre deflatie

putem spune ca Krugman stie de ce - Why do we need an INFLATION target?!

Este doar un prim semn foarte interesant!

Caderi pe imobiliare

Astazi am gasit in Ziarul Financiar un articol foarte interesant despre piata imobiliara.
Cei care citesc mai des blogul meu si comentariile pe alte bloguri, isi amintesc ca previziunea mea din primavara era o crestere usoara urmata de inca o cadere semnificativa.
Motivele pentru care ma asteptam la o astfel de evolutie a pietei inca dinainte de anuntarea masurilor guvernului (taierea salariilor, a pensiilor si cresterea TVA) pot fi citite aici. Asa cum se poate observa incerc sa raman echidistant si sa prezint in continuare si motivele pe care cineva le-ar putea cita pentru crestere dar care din pacate sunt mult mai slabe decat cele ce confirma scaderile.

Ce spune articolul? prezinta disputa dintre un reprezentant al companiei de evaluare Darian si un "imobiliar" de la Coldwell Banker.

Darian vede o scadere cu 25-30% pana in 2011 urmata de revenire...
Coldwell Banker vede o scadere de 2-3# pana la finalul anului, urmata desigur de noi raliuri:).

Ce s-a mai intamplat intre timp fata de ce spuneam in postul precedent dedicat imobiliarelor?

Au fost taiate salariile bugetarilor cu 25%. Bugetarii au fost considerati mereu printre cei mai siguri debitori asa ca bancile le-au oferit bani fara prea multe intrebari. Acum, pe langa cresterile ratelor datorate diferentelor de curs si unor abuzuri ale bancilor (rata dobanzii calculata in functie de indicatori interni sau refinantari de-a dreptul aberante, dupa plata unor comisioane aparute din senin... etc.), debitorul bugetar (destul de multi de altfel)... efectul nu e doar asupra bugetarilor ci se extinde in intreaga economie: bugetarii (mai bine de un sfert din oamenii care lucreaza in Romania) cumpara mai putin, folosesc mai putine servicii etc., obligand mai multe firme sa se restructureze si sa taie din costuri.

Ce s-a intamplat pana acum cu tinerii care nu isi mai puteau plati creditele? De obicei fugeau la mamica si taticul, pensionari "chivernisiti" care din putinul lor ii ajutau. Unii se mutau cu parintii si inchiriau nenorocita aceia de cutie de chibrituri pentru care sunt datori pentru tot restul vietii... si asa puteau plati rata.

Problema e ca acum si parintii (pensionari) sunt loviti de criza! Ei nu prea mai pot ajuta copiii cu plata creditelor si din pacate isi amintesc de perioada in care "statul asigura locuinte oamenilor muncii"!

Chiriile la randul lor scad din cauza scaderii ocuparii si micsorarii generatiilor de studenti ce veneau odata in centrele universitare. (oare trebuie sa mai amintesc ca 2010 este anul in care ajung la facultate copiii nascuti in 1992, anul cu cea mai redusa natalitate? - Daca in 1989 s-au nascut 369.000 de copii, in 1990 numarul de nou-nascuti a fost de 314.000, in 1991 de 275.000, iar in 1992, 260.000.)

Presiunile pe proaspetii proprietari vor creste serios. Cei care si-ar dori sa devina proprietari vor simti asta si din punct de vedere al negocierilor cei din urma vor avea mult mai multa putere.
Continuam si cu cresterea TVA? Chiar daca preturile nu au crescut cu 5% asa cum anuntau zvonacii ci doar cu 2.5% (asa cum spuneam printre altii si eu), ele lasa mai putini bani disponibili pentru consum. 2.5% mai putini bani disponibili pot parea un mizilic dar alaturi de alte cheltuieli in crestere si alaturi de veniturile in scadere, efectul se multiplica!


In concluzie:
Pe langa problemele demografice, pe langa disparitia celor care considerau ca imobiliarele sunt "o investitie sigura" din care traiesti fara sa muncesti, pe langa problemele de finantare prin credit din ce in ce mai dificile (chiar si in conditiile primei case), pe langa casele care stau deja de mai bine de un an nevandute, pe langa concurenta potentiala din partea unor ansambluri construite la "preturile de acum" si pe langa celelalte probleme enumerate in postul precedent despre imobiliare, au mai aparut si alte probleme grave: diminuarea sensibila a sumelor disponibile pentru consum si pentru plata datoriilor!...

Cum poate cineva sa spuna in aceste conditii ca piata se va redresa la finalul anului? Poate doar daca ne gandim ca multi vor migra la tara neputand plati incalzirea la bloc asa ca se vor ieftini preturile aici si va aparea un alt fel de cerere!

Ce cred eu ca se va intampla? Dupa cele cateva luni de usoara crestere (eu am simtit vreo 3-5% in anunturile pe care m-am mai uitat dar ma uit destul de rar), preturile au inceput deja sa o ia in jos (desi inca nu este toamna asa cum prognozam datile trecute).
Toamna va veni cu o scadere de inca 5-10% urmata de luna Decembrie cand ma astept ca frigul si pretul gigacaloriei sa faca ravagii in randul ofertei de locuinte.

Cred ca vom incepe anul urmator la -15%-25% fata de nivelul de acum, pe o usoara apreciere in Q1... care va pregati un an 2011 cel putin la fel de greu ca 2010 si cu o evolutie imobiliara asemanatoare.

Globurile voastre de cristal ce spun?:)

Zimbabwe or Japan:)

Pur si simplu nu m-am putut abtine:))
ii multumesc lui Bogdan pentru ca a pus un cantecel cu "Merle" Hazard pe blogul lui si astfel am aflat si eu ultimele trenduri muzicale:)).

marți, 10 august 2010

oare functioneaza?



Citeam zilele trecute un articol ce prezenta ultima carte aparuta si in Romania a lui Nouriel cel poreclit Dr.Doom. Dupa valul de incredere care il lovise pana si pe el (cand spunea ca nu avem motive sa credem in dubluvei), s-ar parea ca in aceasta carte (publicata prin Mai) economistul revine la ideile care l-au consacrat: actuala criza este doar o picatura dintr-o criza mare care vine... fiind departe de a fi un eveniment singular sau dificil de anticipat.
Nouriel Roubini“We are still in the middle of this crisis and there is more trouble ahead of us, even if there is a recovery. During the great depression the economy contracted between 1929 and 1933, there was the beginning of a recovery, but then a second recession from 1937 to 1939. If you don’t address the issues, you risk having a double-dip recession and one which is at least as severe as the first one.”
Cu aceasta ocazie, am aflat si parerea lui despre semnele de aparitie ale unei crize:
Semnele distinctive ale unei crize au rămas aceleaşi din Evul Mediu până azi: “bani ieftini, un balon speculativ al activelor şi o amploare a înşelătoriei.”
Cu alte cuvinte problemele cele mai mari ale unui sistem destul de bine gandit sunt: sistemul monetar (despre problemele caruia am tot vorbit), imperfectiunile si asimetriile informationale care cauzeaza inselatorii si baloane speculative si evolutia ciclica a modei.

Daca primele doua pot fi modificate (modificarea sistemului monetar in asa fel incat o banca sa nu poata imprumuta mai mult decat reuseste sa obtina ca si depozite; transparentizarea mai multor sisteme, de la veniturile populatiei la achizitii si conceperea unui sistem de indicatori care sa faca alegerile ceva mai rationale ar ajuta la diminuarea bulelor), evolutia ciclica a modei este ceva dat.

In final incerc sa imi raspund la intrebare: Da, economia "capitalista" functioneaza (sau mai bine spus poate functiona) dar are probleme deoarece modul in care a fost gandita nu a tinut cont de multe probleme grave. Nu stiu daca au fost erori sau a fost gandita pentru a favoriza anumite parti (vedem spre exemplu ca acum, bancile care au fost picatura ce au facut economia sa se "reverse" obtin profituri mari) dar stiu cu siguranta un lucru... e imposibil de gandit un sistem perfect!
Intre timp, vedem cum profiturile au crescut substantial in T1 2010 semn ca taierile de costuri dau rezultate deocamdata in principal pe partea profitabilitatii, chiar daca urmeaza efectele pe partea cererii agregate. 

Daca insa dupa cei mai bine de 60 de ani de crestere cu scurte perioade de scadere usoara, America reuseste sa creasca in continuare, eu cred ca sistemul acesta ar trebui "brevetat" si acceptat de toata lumea ca cel mai apropiat de perfectiune.



Eur...

Foarte pe scurt: si-a cam terminat cresterea vertiginoasa si e asteptata o corectie... A ajuns mai sus decat credeam initial si a facut bine:)
Acum se ingreapta cel mai probabil spre 1.27 probabil in urmatoarele 2 saptamani, cu cateva zig zaguri pe la 1.31 si 1.29
Mai vorbim despre evolutia lui cand se apropie de 1.27.

luni, 9 august 2010

Nassim Taleb despre criza



Gandeste destul de bine...
Totusi imi ramane o intrebare: Cat de impredictibile sunt unele evenimente?
Probabilitatea de sub 1% de aparitie... masurata cum?
prin ratinguri (care teoretic ar trebui sa arate investitorilor probabilitatea de faliment)?... hai sa fim seriosi!
prin ce crede populatia?... hai sa fim seriosi, perceptia oamenilor e cel mai des fundamentata pe ce a zis... Mircea Badea sau alti "mari economisti" (la americani e ceva mai bine in sensul ca am vazut economisti adevarati dandu-si cu parerea, nu doar pitipoance de bamboo, politicieni sau aspiranti politici si "biznismeni" pe sticla)...
Prin parerea investitorilor?... pai destul de multi au shortat Lehman spre exemplu... de ce ar mai fi o lebada neagra?

Sau poate ca multe dintre evenimentele considerate "black swans" sunt destul de predictibile (bula imobiliara a crescut imens de mult fara fundamente economice dupa care s-a stabilizat pentru o scurta perioada... oare ce se va intampla pe viitor???) dar din cauza informatiilor confuze primite de foarte multi oameni de la persoane care au anumite interese  (vezi imobiliarii care prognozau cresteri de 20% pe an pana in anul 2050 dupa care o usoara diminuare a ritmului de crestere.... la 19%... sau exact acelasi fel de informatii primite acum de la guvern care deja de 2 ani spune ca vom avea crestere... dar la anul!) si din cauza unor dorinte/frustrari/ latenta in decizii gresesc aproape de fiecare data?

duminică, 8 august 2010

movie time- not happy ending

Intr-un final mi-am facut timp sa vad un filmulet scurt despre asemanarile si deosebirile intre US si Japonia in ce priveste efectele crizei. Asa cum bine stiti, sunt de parere ca vom trece printr-o perioada destul de dificila in care "datoriile" acumulate vor trebui platite.
S-ar parea ca punctul meu de vedere e foarte similar cu cel prezentat in acest filmulet, cu exceptia deznodamantului: ei spun ca vom avea inflatie, eu merg pe deflatie.



Da, US au o datorie imensa comparativ cu orice alt stat...
Da, US au un deficit socant de mare...
Da, intr-o oarecare masura, respectiva datorie este publica asa ca Americanii vor incerca sa o plateasca "printand" moneda. Au mai incercat asta in anii 70 iar efectul a fost aparitia OPEC, organizatie care a organizat exportatorii de petrol intr-un cartel cu scopul de a contrabalansa miscarile inflationiste americane.
Atunci insa US erau singura moneda de rezerva disponibila si un etalon folosit de toata lumea. Acum mai exista Euro... Mai exista Yuanul... Mai exista o sumedenie de monede care "sufla in ceafa Dolarului"...

Care a fost traiectoria Japoniei avand in vedere situatia similara? Vedeti in film!
Deflatia a fost numele jocului in Japonia si nu vad prea multe motive pentru care jocul sa fie diferit in alte parti (US, EU)... Voi vedeti?