vineri, 27 august 2010

:)

Cred ca intelegeti ce vreau sa spun prin cantecul acesta:)
Ne reauzim in curand.

Ma intreb cum ar fi perceputa o astfel de taxa...

0.05% din orice tranzactie facuta de catre banci... probabil ca ar duce la cresterea costurilor clientilor cu 3-5% avand in vedere cum transfera bancile costurile:)...

Si totusi, cum ar fi o astfel de initiativa legislativa in Romania? Pare destul de usor de colectat, pare sa nu puna o presiune prea mare pe nimic, dificil de evazionat... toate calitatile unei taxe "de succes".
Cred ca principala problema ar fi cheltuirea banilor... eu cred ca 50% ar merge la Ministerul Turismului iar restul... pentru reasfaltari si autostrazi suspendate!





joi, 26 august 2010

Nouriel vede al doilea Dip

Un interviu foarte important despre cum quantitative easing nu mai merge (desi e principala temere a inflationistilor), cum guvernul nu mai are gloante pe care le poate trage si cum dupa ce "sprijinul" dat economiei nu a reusit decat sa tina lucrurile sus cat sa faca unii un exit extraordinar de profitabil.
Acum, dupa 2 ani de la constientizarea importantei crizei de catre toata lumea, economia se afla intr-o situatie chiar mai rea decat era in primul moment. Nu s-a reusit decat sa se sustina ceva nesustenabil, sa se amane rezolvarea problemei si sa se continue o schema ponzi care a imbogatit in continuare pe unii dar care va trebui platita de toti.

Ce ma surprinde acum, in timpul acestei crize este numarul mare de analisti si businessmani care spune ca guvernul nu se implica destul in rezolvarea crizei.
Eu cred ca statul se implica prea mult desi... e clar ca nu are competentele necesare. Ba chiar mai mult, ca sa fiu un pic rautacios, nu cred ca are nici macar obiectivele corect setate intrucat ce vor cercurile de influenta valoreaza mai mult decat ce vrea electoratul!

Inainte de filmulet vin si eu cu o intrebare: Ce credeti ca se discuta zilele acestea la "intalnirea greilor"

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



PS: pentru ca am vazut ca filmuletul embedded se incarca destul de greu, il puteti vedea aici.

Ma intreb oare cand... si cum?

Multa lume spune ca guvernele vor umfla masa monetara pentru a isi plati datoriile si a acoperi deficitele. Nu pentru ca aceasta ar fi cea mai buna solutie ci pentru ca este singura pe care o stiu!
Si totusi "nu poti repara ceva stricat, stricandu-l mai rau"...
Guvernele totusi incearca si vedem cum in US M2 creste... dar M2 e controlat direct de FED. Important este insa ce se intampla cu M3!... aici intervine problema: M3 scade usor!

Atata timp cat M3 scade, economia nu are cum sa creasca... iar cand economia nu creste dar ai de platit datorii vechi + dobanzile lor, incepi sa ai o problema din ce in ce mai mare.
Despre o astfel de problema vorbeste un raport Morgan Stanley:

MS Default

Ei bine, acum intelegem de ce stress testele efectuate in intreaga lume au valoarea unei cepe degerate, de ce ne putem astepta ca banci mari sa aibe probleme mari iar banci mici sa nu fie ajutate de nimeni, de aceea ne putem astepta ca pe viitor sa nu se mai adauge hazard moral in economie prin salvarea unor banci private cu bani publici...

Au trecut deja aproximativ 60 de ani de cand lumea nu a mai simtit o criza ca aceasta... dar de aici apare problema: ne comportam ca si cand ar fi o criza "obisnuita" cand de fapt e finalul unui ciclu Kondratiev...
Ne comportam ca si cand guvernele ar face inflatie din pix, fara ca banii sa se miste in economie (poate doar guvernul Romaniei ar putea reusi)...

Un lucru merita notat: Criza datoriilor publice nu este europeana asa cum se tot spune! Este globala!!! Si este departe de a se fi terminat!

De asemenea, intr-un tabel de la pagina 3 veti vedea motivul pentru care spuneam odata ca Grecia e o parte mica a Europei care are probleme destul de mari dar... US este un continent intreg cu probleme la fel de mari!

Lectura placuta

miercuri, 25 august 2010

un porcusor... se legana...

Dupa ce Europa s-a mobilizat pentru a nu crea panica printr-o tara mare ce era in vizor, un alt porcusor se indreapta spre macelaria formata din interesele de pe Wall Street.
Scenariul a fost scris de aceleasi persoane asa ca nu variaza foarte mult!

"Ireland's net government debt to 113 percent of gross domestic product in 2012, S&P said. That is more than 1.5 times the median for the average of other countries in the euro zone, and well above the debt burdens of similarly rated countries, including Belgium and Spain, S&P said."

Cu alte cuvinte au ajuns pe la 113%, nu ca alti vorbitori de limbi similare! merita downgrade-ul!

In plus, Irlanda are avantajul ca desi e perceputa ca si tara Europeana, nu va fi sustinuta de micul roi de licurici ce se formeaza aici dar aduce momentum negativ asupra acestui roi.

Cred ca stim cu totii de ce e mandatoriu ca momentumul negativ sa fie orientat spre Europa...

marți, 24 august 2010

lumanarile verzi

te asteptai sa vezi atatea lumanari verzi pe eur-ron?
cititorii acestui blog se asteptau...
In dulcele stil romanesc, comisia de Buget-Finante loveste dur: dupa ce s-a implementat modificarea TVA (o adevarata nebunie din punct de vedere logistic), dupa ce piata a inghitit "galusca" si a trecut mai departe (fara sa transfere costurile catre clienti in foarte multe dintre cazuri), se doreste revenirea la vechiul TVA.

Ce s-a intamplat data trecuta cand s-a luat pe genunchi o decizie referitoare la TVA?
Unii si-au aratat muschii... unii au colectat banii... altii au marcat pierderile.

Ce se intampla acum? Se speculeaza mult si se protejeaza oamenii pentru o varianta posibila chiar daca mai putin probabila - aceea ca in Romania clasa politica va da un semnal clar de instabilitate.
Hai sa vedem ce se va intampla astazi in plenul Senatului.

luni, 23 august 2010

Cum ies lucrurile la suprafata...

Am inceput sa scriu pe acest blog deranjat de modul in care mai toti analistii arata exclusiv doar problemele zonei Euro.  Spuneam pe atunci ca desi Europa are probleme in Grecia, Spania, Italia etc., aceste probleme sunt greu de comparat cu problemele din afara continentului...

Am fost surprins ca aceste chestiuni nu mai sunt doar soptite cum erau odata cand toata lumea se uita la bubele europene... Sunt surprins ca dupa ce orice partz tras in Grecia provoca o manie in intreaga lume, maniile din intreaga lume incep sa se distanteze de partzurile din Grecia!... Nici macar Spania unde diavolul isi bagase coada falimentand o banca Catolica, in aceeasi saptamana in care falimentul inca unor banci din US trecea neobservat nu mai tine capul de afis!

In schimb, acum discutiile incep sa se indrepte catre UK unde s-ar parea ca cineva deschide dulapul plin de cadavre al datoriei publice... sau catre US despre care Krugman ne avertizeaza ca si daca ar fi retrogradat ar primi imprumuturi ieftine...

Acum urmeaza insa intrebarea cea mai dificila... oare aceasta schimbare de opinii este cauzata de faptul ca intregul mecanism de PR al celor ce trag sforile nu mai functioneaza si "adevarul iese la iveala" sau este doar o alta miscare bine studiata din care cateva banci de investitii vor plati la anul bonusuri record? Oare toata aceasta joaca de-a informatiile nu face parte, din nou, dintr-un secret al crizelor de succes?