sâmbătă, 30 octombrie 2010

Despre schimbarea polilor de putere

Vorbeam la un moment dat despre o lume oobisnuita cu un singur "licurici", asaltata de o adevarata colonie de licurici proaspeti care vor sa lumineze mai tare decat toti ceilalti.
De la dominatia americana, a mai aparut un pol in Europa, tara cu un GDP asemanator cu US, un alt pol in America Latina, in tarile cu cresteri economice sustinute chiar si in perioada crizei si desigur i Asia.
Probabil cel mai puternic pol opus Americii este China.
De la politica expansionista si incercarile de a prelua fortat anumite industrii de peste oceani pana la actiunile sale de impunere a unei alte monede de schimb (deocamdata in schimburi bilaterale cu Turcia), China isi joaca foarte interesant cartile.

Un fost decan la Harvard si fost Assistent Secretary al Apararii ne povesteste despre un joc geopolitic foarte interesant.

miercuri, 27 octombrie 2010

Romania este un EXEMPLU pentru toti!

Suna greu de crezut da... DA!
Romania este data exemplu intr-una dintre cele mai prestigioase publicatii economice internationale: The Economist!

Va vine sa credeti?

Articolul complet AICI!
V-ati prins... este vorba despre cum sa NU conduci o tara! Iar noi suntem exemplul!

Pozitia Romaniei :)

Ieri a fost dezvaluit un adevar cutremurator in ce priveste pozitia Romaniei...
Romania nu se afla in pozitia supusa pe care o credeam... "sugand" la diferiti licurici asa cum spuneau anumiti presedinti...
Romania se afla intr-o pozitie de EGALITATE din multe puncte de vedere!
Un punct de vedere este coruptia.

Astazi am aflat ca pozitia Romaniei in ce priveste coruptia este... 69!

Da, Romania sta in pozitia 69 in ce priveste coruptia conform unui raport Transparency International citat de Adevarul...

marți, 26 octombrie 2010

QE2 - desi posibil, nu va relansa economia

Din randul declaratiilor facute de presedinti FED ce sunt impotriva QE2, astazi a continuat Thomas Hoenig, presedintele Kansas City Federal Reserve.
In ciuda analizelor Goldman Sachs arata cum QE2 inseamna intre 2 si 4 trilioane usd aruncati in piata, (ei fiind totusi foarte lichizi in asteptarea inflatiei galopante), la FED se pare ca lucrurile nu sunt 100% clare si ca pana acum s-a folosit principala arma impotriva scaderilor economice: Cuvantul!

Ce a spus Hoenig? Desi declaratia inca nu a aparut pe site-ul FED Kansas City, anumite site-uri au preluat deja un material Reuters:
"We have to recognize that QE2, while a possibility, is not necessarily what we want to do given the benefits versus the risks," Hoenig told the National Association of Business Economics...

Adica cum domnu' Hoenig? Domnu' ala barbosu nu zicea pe bune ca va cumpara tot ce va putea?
Si... domnu' Hoenig... cum adica FED a redus deja de 2 ani dobanda la nivel minim si a cumparat din piata deja active daca nu toxice atunci macar urat mirositoare si tot economia americana merge la vale...? Si cum adica in ciuda acestor masuri cresterea economica reusita e doar modesta...?

Si... ce vreti sa spuneti domnu' Hoenig cu fraza "We are not an island," he said. "We affect other countries, they know that and they react to us, and therefore we are affected by our actions as it comes back to us."... adica si dumneavoastra va temeti ca daca domnu' barbos se mai joaca mult cu incercarea de a porni inflatia, se va pierde singura sansa de exportare a problemelor Americii peste granite?

De-abia astept ca AICI sa apara intreaga cuvantare!

Problemele sistemului monetar legat de Aur

Am mai vorbit de destul de multe ori despre Aur si sistemul monetar actual. Am spus atunci ca din punctul meu de vedere ambele sisteme monetare au probleme extrem de grave. Hai sa le vedem.

Pentru ca despre sistemul monetar actual, in care fiecare unitate monetara reprezinta de fapt o datorie si in care banca centrala poate imprumuta bani pe care nu ii are doar pentru ca cineva ii cere, am mai vorbit, ma voi concentra in principal asupra sistemului bazat pe etalon Aur.

Principala critica a actualului sistem monetar este aceea ca FED, BCE, BOJ, BOE si altele controleaza cantitatea de moneda disponibila in economie si astfel pot controla o "inflatie nesfarsita" intr-un joc piramidal de tip Ponzi. S-a mai zis si ca pentru a exista, acest sistem are nevoie de crestere economica anuala mai mare decat rata dobanzii deoarece altfel, nici macar matematic nu s-ar putea acoperi datoriile cu ajutorul banilor noi din economie si astfel, intr-un final unii oameni ar pierde ce au construit cu greu. Si este adevarat.
In plus, oamenii sunt incurajati sa consume din ce in ce mai mult, lucru ce duce intr-adevar la dezvoltari tehnologice rapide cauzate de cererea mare dar si la o mare risipa a resurselor + o crestere a poluarii.

Solutia? AURUL??? Haideti sa ne amintim ca in acest moment 5% din populatie detin 80% din averea omenirii. Cu alte cuvinte, in momentul in care s-ar face un "refresh" sistemului, 5% din populatie vor controla 80% din moneda...
Cu alte cuvinte nu FED, BCE, BOJ, BOE, organisme ce sunt independente de guverne dar pe care totusi guvernul le poate controla vor decide cantitatea de "moneda" aflata in circulatie la un moment dat ci... 5% din populatie...
5% din populatie, oameni ce se afla in intreaga lume, controleaza 80% din masa monetara... Mie acest lucru imi suna a oligopol ce va incepe cu siguranta sa coopereze si sa se transforme in cartel. Nu uitati ca sistemul bancar fractional a aparut in Venetia intr-o perioada in care moneda nu era in etalon aur ci... chiar din aur! Motivul se pare ca a fost acela ca numerosii camatari ai vremii au observat ca niciodata nu vin toti creditorii (depponentii) dintr-o data, asa ca daca reusesc sa manageuiasca bine situatia, vor avea mereu lichiditati pentru cei care vin sa-si ridice banii dar vor putea obtine dobanzi de la mai multi.

Avem vreun motiv sa credem ca acest lucru se va schimba? Eu nu cred...

Deci... in continuare 5% vor decide cata "masa monetara" e in circulatie intr-un moment dat, prin acordarea de mai multe sau mai putine credite... motiv pentru care acei 5% pot decide nivelul inflatiei sau deflatiei, dar nu vor mai putea creste aceasta masa monetara desi va exista in continuare credite acordate in suma mai mare decat depunerile.

Ma intreb acum care ar fi cea mai buna strategie pentru cei 5%? Eu spre exemplu as aborda o strategie gen FED: 10 ani cu dobanda minima in asa fel incat oamenii (cu asteptari adaptive) sa uite de varianta cresterii dobanzilor, sa se imprumute excesiv, sa-si cumpere case, masini etc... dupa care o perioada de deflatie in care veniturile sa scada, colateralul sa se deprecieze etc.

Daca mai punem si varianta Japoneza care i-a dus in situatia actuala - credite pe mai mult de 50 de ani, impartite peste generatii - si faptul ca inflatia ar fi redusa de cantitatea de aur existenta, chiar daca pe termen scurt se pot inmulti banii garantati in aur prin mecanismul rezervelor si astfel se poate crea inflatie, ajungem la o situatie destul de delicata. Daca mai introducem in aceasta discutie si varianta unei mai puternice garantari a sumelor imprumutate, sa zicem cu propria persoana, pentru a nu distruge sistemul bancar (deoarece cei 5% vor fi too big to fail), ajungem la un scenariu apocaliptic dar care a mai existat in istoria omenirii.

O alta mare problema vine din incentivul de a cheltui, cel care duce in ziua de azi la preferinta pentru prezent si care sta la baza cresterii economice mai rapide decat ar trebui. In lipsa banilor aruncati pe piata "din nimic" dar cu acoperire in produse (nimeni nu ia un credit pentru a tine banii la banca), ma astept ca dezvoltarile tehnologice sa fie mai mici... dar oricum cresterea ar trebui sa fie mai mare decat cresterea masei monetare (aur).

Cu alte cuvinte, acest lucru duce la o devalorizare mai rapida a activelor si astfel la deflatie pe termen lung. Deflatia e un fenomen destul de putin cunoscut noua dar ma astept ca in conditiile in care toti se asteapta la o valoare mai mare a banilor lor dupa o perioada, majoritatea ar trebui sa tina de bani cu dintii.

Va mai amintiti tezaurele boierilor care pastrau toata viata cantitati semnificative din metalul galben si sclipitor? Ei bine, s-ar putea ca acesta sa fie modul de manifestare si pentru un sistem modern bazat pe etalon Aur... Averi mari lasate din tata in fiu, greu de ajuns din urma de cineva!

Probabil ca stiti ca in ziua de astazi exista ceea ce se numeste "regresie catre medie", o evolutie ce presupune ca in decursul a aproximativ 3 generatii, averile mari devin medii iar oamenii saraci au posibilitatea de a ajunge si ei medii. Aceasta regresie catre medie asigura egalitatea de sanse intr-o lume libera. Oare cum ar fi intr-un sistem monetar bazat pe etalon Aur?


In final apare intrebarea: Partile pozitive (incapacitatea guvernelor de a se salva imprumutand bani la nesfarsit intr-un sistem piramidal), oare ar compensa partile negative pe care le-am scris aici? Oare mai sunt si alte chestiuni pe care nu le-am analizat?



luni, 25 octombrie 2010

M2&M3 - Romania

Azi a fost ziua in care s-au anuntat agregatele monetare pentru luna Septembrie:
Conform BNR,
"Masa monetară în sens larg (M3) a fost la sfârşitul lunii septembrie 2010 de 195 738,8 milioane lei. Faţă de luna august 2010 aceasta a crescut cu 19,3 milioane lei (-0,5 la sută în termeni reali), iar în raport cu septembrie 2009 masa monetară s-a majorat cu 6,5 la sută (-1,2 la sută în termeni reali)."

Masa monetara creste iar acest lucru inseamna inflatie dar... faptul ca in termeni reali este mai mica decat anul trecut inseamna ca socurile gen crestere TVA peste noapte sau cresterea unor preturi administrate au provocat o scadere a cererii, mai mica decat ma asteptam dar in continuare o scadere.

Stim cu totii ca guvernul se imprumuta masiv pe spinarea noastra pentru a baga banii in reasfaltari si borduri, in proiecte de cercetat despicarea firului in patru si alte prioritati nationale. Interesant este ca in ciuda scaderii inregistrate pe segmentul creditelor in lei (majoritatea credite de consum pe termen scurt), romanii au reinceput sa "se inghesuie" la creditele in valuta (o crestere de aproape 10% versus sep 2009)... lucru care mie imi cam explica stabilizarea preturilor apartamentelor.

In acest moment insa eu trebuie sa recunosc ca sunt un pic confuz. Imi pusesem TP pe Eur/Usd la 1.42, nivel spre care s-ar parea in continuare ca se indreapta perechea dar... mult mai greu decat credeam. In plus, perechea cea mai urmarita a ajuns la un nivel la care nu pot (cel putin deocamdata) sa trag o concluzie pertinenta: se va deprecia in continuare USD lucru ce inseamna ca americanii chiar vor reusi sa produca inflatie sau va incepe sa se aprecieze in conditiile in care datoriile pe termen scurt si mediu in US sunt mai mari decat disponibilitatile, lucru care ar insemna o oarecare "disperare" in obtinerea cashului din partea miilor de companii "underwater" si astfel la cresterea cererii de bani.

Vom vedea cum va evolua situatia pe viitor. Eu inca mai cred ca in US va fi deflatie care se va extinde in intreaga lume deoarece toti au probleme similare: niveluri nesustenabile are datoriilor.
Motivele pentru care cred in continuare ca vom avea deflatie dar si ce s-ar intampla in fiecare caz si care ar fi strategia pentru a trece peste o astfel de problema le-am scris odata, demult, AICI.