joi, 11 august 2011

It is happening again...

Cei care ma citeau au observat probabil ca nu mai scriu de ceva vreme pe blog. Este pe de o parte din lipsa timpului si pe de alta parte pentru ca nu am reusit sa ii conving pe cititori sa actioneze pentru a-si imbunatati viata desi din punct de vedere al teoriei economice cu totii actionam sa ne fie mai bine.

Acum revin doar ca sa mai bifez cateva chestiuni pe lista:
De revelion, dupa ce am facut un scurt bilant al ce am spus pe acest blog, am mentionat ca "2011 nu il vad ca pe un an de crestere ci mai degraba ca pe un alt an de revenire pe trend negativ, in urma corectie de anul acesta din mai toata lumea"...
Cu totii observam din ce in ce mai puternic ca e un an in care problemele revin, fie ca ele se numesc PIIGS sau US. Cu parere de rau trebuie sa spun ca in Europa PIIGS sunt doar varfuri de lance, problematica fiind si expunerea altor banci din tari pe care le consideram sigure (Franta, Austria, UK) pe aceasta zona. Amintiti-va ca e nevoie de cineva mare care sa compenseze geopolitic problemele SUA.
Iulie, luna pe care am tot anuntat-o dificila din cauza unui varf de plata de anul acesta asemanator celui din 2008 s-a dovedit o luna in care au reinceput discutiile referitoare la stabilitatea Europei, la tarile periferice cu productivitati si mentalitati diferite fata de motoarele economice ale uniunii si care s-a continuat luna aceasta cu stirea de ieri referitoare la downgrade-ul Statelor Unite pe care il prevedeam inca de acum un an si jumatate.

Ce urmeaza? exact acelasi scenariu care a fost aplicat si in trecut dar cu ceva mai multa forta si pe fondul unei oboseli psihologice a populatiei... 2008 se intoarce si se va intoarce pana cand vom invata ceva (prin 2015 probabil).
Momentan as fugi de orice inseamna Grecia, Spania si Italia, aruncand un ochi atent si la pericolele bancilor din Franta sau Austria care au "colonizat" Europa marindu-si expunerea pe multe zone riscante.
Sa vorbesc si despre cursuri? hai sa spunem ca astept de ceva vreme ca eur-usd sa o ia in jos. Daca lucrurile merg cum cred, mai are un zvac (1.45-1.47) inainte sa cada. CHF-ul care sperie sute de romani ar trebui sa ajunga la paritate cu Eur in varful crizei dar cred ca se va deprecia apoi pana pe la 1.4 chf/eur. Dolarul despre care toti se asteapta sa fie din nou aruncat din elicoptere dupa interviul lui Greenspan ar trebui sa fie marele castigator... pentru ca nu mai sunt bani nici de elicoptere si cred ca negocierile americanilor au aratat acest lucru.

Daca am deschis cu un titlu macabru ce imi aminteste de "Twin Peaks", inchid cu o intrebare pentru cunoscatori: la final "Who is holding the bag" (May 2007 version)