luni, 6 august 2012

EUR/USD - evolutia pe termenn mediu si motivele pentru care il urmmaresc

Cei care ma mai citesc stiu ca urmmaresc in principal eur/usd.
Motivul e acela ca mai toate celelalte bunuri si cursuri il urmeaza, fiind un indicator excelent in ultimii ani al apetitului  pentru risc.

Spuneam dupa o perioada de crestere a cursului ca vad euro pe la 1.15 la finalul anului fata de dolar.
Era ce-i drept anul trecut dar din cauza unor extensii s-a intins destul de mult perioada de scadere.
Cand spuneam asta parea de-a dreptul imposibil: cursul era la 1.42 si in crestere masiva in ultima perioada (de la 1.32 la 1.42 intr-un interval de mai putin de 2 luni).

De atunci, desi multi analisti (inclusiv baietii veseli de la Goldman Sachs) spuneau ca vom ajunge la 1.5-1.6 a luat-o in jos. Acela a fost un pariu impotriva Goldman pe care l-am castigat (facand ca scorul sa fie 2-1 in favoarea mea pe biduri la care am mers in directii opuse:).

Acum sunt din ce in ce mai sigur pe acel TP si s-ar parea ca ne apropiem, el putand fi atins in urmatoarele 5-6 luni.
Nu stiu daca atunci Europa va fi "salvata" sau US vor intra in probleme mai mari (tot dau faliment orasele din State) dar s-ar parea ca momentul se apropie.

Ce urmeaza dupa?
Probabil un nou val irational de veselie si apetenta la risc ce ar trebui sa aduca Euro la un nou maxim istoric prin 2013-2014 pe care il vad in jurul valorii de 1.65 Dolari pentru un Euro.

Pe termen scurt, Eur/USD a mai atins un potential TP in drummul in sus dar este unul partial. Ar putea sa se opreasca al 1.24 sau ar putea sa-si continue evolutia pozitiva pana la 1.27 inainte de revenirea la tendinta centrala care ar trebui sa-l trimita spre 1.15.

Ce inseamna asta pentru leu? vedeti in urmatorul post, atunci cand voi avea timp sa-l scriu:).


7 comentarii:

AristotelCostel spunea...

"Pana la 1.27" va aparea certitudinea unui 1.28 si tentatia unui 1.3, dupa care incepe asaltul final al voicii Rusiei asupra regimului democratic securist basist pana la 1 şi 10 cand va fi reinstaurat comunismu' in Romania.

Băi'ţaşii anilor de bulă vor abandona lupta cu ratele din cauza lui Ponta.

Capitaliştii din gură, deşălaţi de rate (cap de porc Banciu included) vor fi pierdut războiul, etichetaţilor leftişti... cu bani "şi fără" rate, nerămânându-le decât satisfacţia de a cumpăra la preţuri derizorii cam tot ce-şi doresc, bonus, să angajeze papagali în tricoaie albe pe salariul minim împotriva căruia au luptat oral o bulă întreagă.

Informatii-economice spunea...

@AC, trebuie sa recunosc ca nu inteleg ce zici. M-ar fi interesat analiza ta pentru ca stiu ca esti un fin analist tehnic.

AristotelCostel spunea...

up 1.28 (~80 USDX), down 1.1 (~90 USDX).

Nu-s fin deloc. Am ieşit la 3.62 în loc de 3.85.

Retorica basista de pana la referendum a fost ca vin comunistii rusi, iar creditacii nu vor mai putea face ceea ce le place lor cel mai mult, adica sa plateasca rate, bineinteles, din cauza devalorizarii leului.

Cred ca deja stii faptul ca nu inghit prejudecata lui horea conform careia BNR nu influenteaza cursul leului in raport cu orice. Nuanta lui ar fi "pe termen mediu si lung". Dar eu cred ca BNR se descurca si pe termen mediu, iar pe termen scurt e in stare de niste manipulari de curs... ordinare.

Am avut faluşi pe curs de fiecare dată când s-au întâmplat pagube politruce în curtea SIE.

Şi, legat de ce am înjurat în comentariul anterior, cred că acum şi pupinpontiştii sunt îndreptăţiţi să-şi aroge meritul revirimentului economic în baza aprecierii leului şi semnalului dat de... întoarcere în stoluri a investitorilor străini.

Iar când se inversează situaţia, de la ~1.28 la ~1.1 n-avem ce face, va trebui să ne imaginăm tancurile sovietice din textele propagandiştilor pupinbăsişti.

watch spunea...

Salut,
Nu pui si tu un grafic acolo, un calcul pentru 1.15?

Anonim spunea...

EUR/USD la 1.6 ??? pe ce te bazezi ??? speculam , speculam dar nici chiar asa ...

Informatii-economice spunea...

@AC,Atunci eu am iesit bine. Mai departe am facut o gresala dar se intampla... nu poti fi 100% la fix ca bate la ochi:)
Si eu cred ca influenteaza si tocmai de aceea pe Eur/Ron ma joc foarte rar. La cat de putin adanca e piata cred ca daca ne strangem cativa putem manipula si noi cursul:)).

Singura intrebare pe care ti-am mai pus-o si tot nu inteleg e de ce sustii stanga (in conditiile in care in .ro nu avem nici stanga, nici dreapta si nici macar centru). Poate imi povestesti la o bere.
@Watch pun grafice rar iar acum chiar nu ar avea sens.
@Anonim... uneori iese, alteori nu. Cu siguranta insa ce pica se si ridica:). Pe un 5-3-5 acolo ar trebui sa ajunga dar e un very long shot.

AristotelCostel spunea...

De fapt, eu am iesit perfect, raportandu-ma la zlot, din climaxu' picului. :)

Sunt alergic la securisti prosti. Atat timp cat sistemul securist nu accepta "socialisti" prin business-ul lor inseamna ca "o mana spala pe alta" nu mai e valabil in Romania.

Noii veniti desi au acelasi program de scuturare a bugetului in propriile afaceri vin pe un val de ura impotriva hotilor securisti ceea ce-i face mult mai atenti in raport cu votantii.

Si recunosc ca prefer sa vad banii statului in buzunarele asistatilor decat in afacerile agaricilor securisti.
Probabil aici vezi tu la mine nuante de... stanga.
Unui ghertoi bugetofag, cretin, in ferrari prefer mai putini rupti in cur si imputiti agresivi... in jurul meu.

Si nu in ultimul rand, rasele de nesimtiti jigodiosi gen Basescu vor disparea numai si numai atunci cand vor fi sanctionate... popular.

P.S. Stanga vs. dreapta e la nivel de contributors... mult prea jos.