vineri, 13 ianuarie 2012

Privatizarea UCIDE!!!???

Am vrut sa incep anul cu o postare in care sa explic previziunile sumbre ale anului acesta... Vroiam sa povestesc despre problemele economice si geo-politice care ne vor lovi in 2012. Din pacate se intampla in Romania niste fenomene care ma dezamagesc. Am ales ca primul post de anul acesta sa-l irosesc cu o problema care a divizat Romania in 2 tabere: Presedentia si restul lumii!

sursa imaginii: cotidianul 

Televiziunile au inceput sa vuiasca, internetul s-a umplut de campanii virale, zeci de prieteni ma invita sa sprijin SMURDul deoarece "Privatizarea sanatatii ne va UCIDE"!

Ma uit la televizor si nu imi vine sa cred... mi se pare ca este 1992, iar lumea se bucura cand "golanii" din piata universitatii sunt batuti de mineri... Nu ne vindem tara! nu privatizam... ai nostri sunt mai buni...
Au trecut deja 20 de ani de cand romanii au decis sa "nu-si vanda tara" iar lucrurile au mers din rau in mai rau. Tara nu a fost vanduta in numele celor multi catre investitori ce ar fi concurat pentru profit ci a fost lasata pe mana unor hoti care au inchis toate facilitatile de productie, au vandut-o la fier vechi, si-au luat o masina "jmechera" si au mancat banii.

Unul dintre domeniile cele mai corupte este sanatatea. Aceasta e caracterizata prin mai multe cotizatii paralele: cele oficiale si foarte impovaratoare, cele neoficiale de fiecare data cand un client are nevoie de o analiza sau un tratament si cele private unde pentru o contributie nu prea mare (in conditiile in care beneficiezi de un pachet achizitionat prin firma) primesti servicii de o calitate destul de ridicata.

M-as fi asteptat ca toata lumea sa sprijine un sistem care merge excelent dar nu m-as fi asteptat ca mii de oameni sa iasa in strada pentru a proteja un sistem care NU MERGE! Nu m-as fi asteptat ca cineva sa spuna vreodata ca doreste sa dea in continuare spaga daca vrea sa nu moara in spital... nu m-as fi asteptat ca un jurnalist (Andrei Zaharescu - Antena 1) dintr-o tara care a iesit din comunism printr-o revolutie sangeroasa sa spuna ca vor veni firme straine specializate in sanatate, cu multi bani, care vor oferi salarii mai bune doctorilor de pe salvarile actuale si care ii vor fura pe acesti doctori, lasand sistemul de urgenta de stat fara doctori buni!!!
Din pozitionarea jurnalistului ai fi putut jura ca un salariu mai bun pentru un doctor este motiv de protestat in strada! iar faptul ca va fi o salvare de stat care se va lupta cu alte 3 salvari private ca sa ajunga mai repede la tine pentru a te salva e cel mai rau lucru care ti se poate intampla...

Nu vreau sa fiu acuzat ca sustin o anumita parte politica! Cred cu tarie ca Basescu este un hot care a lasat Romania fara flota, ca doamna Udrea a subventionat o multime de proiecte private in care nu ar fi trebuit sa arunce banii luati din buzunarele noastre si ca sunt prea putini oameni corecti in politica romana! Cred de asemenea ca Partidul Lberal este cel care a marit aparatul de stat mai mult chiar si decat guvernele sociale si de asemenea ca PSD a devalizat de-a lungul timpului ministere cheie precum transporturile si sanatatea.

Nu cred insa ca privatizarea unor organisme care NU FUNCTIONEAZA desi se pompeaza sume imense in ele este un lucru rau! Nu cred ca vreodata concurenta va face rau vreunui domeniu! Nu cred ca banii nostri sunt cheltuiti bine in sanatate! Nu cred ca sunt tratat corect in sistemul public de sanatate!

Si nu imi vine sa cred ca am vazut pancarde care spun ca "Privatizarea ucide"!!!

Pentru toti cei care inca mai cred ca privatizarea si concurenta ucid dedic urmatorul cantec cu rugamintea de a invata ceva din istorie si a nu mai judeca o idee prin prisma sentimentelor fata de persoana care o propune!

Recunosc ca nu am citit propunerea legislativa si este adevarat ca "Diavolul este in detalii" dar argumentele celor care sustin SMURD mi se par mai degraba propaganda electorala bazata pe imaginea foarte buna a unui om care a creat un serviciu performant decat o argumentatie rationala. In aceste conditii cred ca e usor de inteles de ce mi se pare ca zecile de mii de oameni care au viralizat protestul si miile care au iesit in strada imi par o masa de manevra...



Edit 14.01 - 21:30:
Am gasit descrierea pe scurt a modificarilor provenite din acest nou proiect de lege. Trebuie sa recunosc ca desi unele ma dezavantajeaza cel putin aparent (sunt sigur ca daca as avea nevoie de o interventie costisitoare m-ar amana toti doctorii pana cand si-ar primi "parandaratul" care ar avea o valoare destul de apropiata de cea a coplatii), sunt de acord cu marea majoritate si consider ca ne-ar ajuta la cresterea satisfactiei celor care au nevoie de asigurare medicala.

Trebuie sa mai spun ca eu, la fel ca majoritatea "corporatistilor" am un abonament medical privat de care sunt foarte multumit. Nu am stat niciodata la coada, nu mi s-a pretins si nu a primit nimeni spaga pentru ceea ce trebuiau sa faca, nu s-au plans niciodata ca nu au ceva ce ar fi fost necesar si nu m-au pus niciodata pe mine sa merg sa aduc ceva.
Pe de alta parte mi-au dat mereu retete necompensate cu mai multe medicamente decat aveam nevoie dar in aceasta hora stiu (din retetele primite de parinti) ca au intrat si doctorii din spitalele publice si farmacistii (fiind unul dintre principalele metode prin care fondurile din sistemul medical ajung sa fie insuficiente.